Преумората прави децата закачливи! Проучването на „Сън в Америка“ установи, че на уморените деца им отнема почти 20% повече време, за да заспят. Макар че това е вярно, бебетата, които си лягат твърде рано, водят добра битка и преди лягане.

За да сложите край на нощната борба, ще искате да разберете идеалното време за лягане на вашето бебе.

Време за лягане

Средното лягане на 3-месечно дете е около 21:30. И все пак, с напредването на възрастта на бебетата, лягането им става по-рано, спадайки към 20:30 ч. и по-рано.

Изследователите установили, че новородените, които са си лягали преди 21:00, са спали значително по-дълго като цяло (13 часа), отколкото тези, които са заспали след 21:00 (11,8 часа).

Повечето бебета дремят лесно и спят по-дълго, когато са легнали, преди да се изморят. Но ако настоявате бебето да си легне да спи, което е възможно да е твърде рано, вашият малък приятел просто може да не е уморен все още и да не заспи.

Причини защо е твърде рано за лягане на вашето новородено
  • То се бори със заспиването в продължение на 30 до 60 минути.
  • Не показва признаци на умора преди лягане.
  • То се събужда в средата на нощта или много рано на следващия ден, освежен и нерешен да тръгне.

Решението: Опитайте да избутате рутината си 15 минути по-късно на всеки 2 до 3 нощи, за да уцелите правилното време за лягане.

Причини защо е късно за лягане на вашето новородено
  • То се бори със заспиването в продължение на 30 до 60 минути.
  • То е настроено и раздразнително и заспива през деня в колата или количката.
  • То дреме повече от 2 часа.
  • Очевидно е преуморено преди лягане (търка очи, мига, прозява се, раздразнително).
Как да накарате новороденото да спи

Ако имате затруднения с приспиването на новороденото си през нощта, тогава решението може да е да започнете тренировка за лягане 15 минути по-рано на всеки 2 до 3 нощи, докато не се установите за време, което работи за вашето мъниче. Създаването на рутина за лягане за новороденото, може да бъде предизвикателство и може да има някои опити и грешки, преди да намерите подходящото време за лягане. Но тази примерна рутинна програма за лягане може да помогне на бебето ви да бъде на път - и да накарате и двамата да спите повече всяка вечер.

Колко време отнема да се приведе новородено до сън?

С тези подходи вашите битки за лягане трябва да приключат в рамките на 1-2 седмици - и може да успеете да прекратите борбите си преди лягане за няколко нощи.