Безопасност на столчето за кола: Избягвайте 7 често срещани грешки
Безопасността на столчето за кола не е детска игра. Разберете 7 често срещани грешки, които родителите правят, когато инсталират и използват столчета за кола.

1. Купуване на детски стол за кола втора употреба, без да знаете историята му.
Ако обмисляте покупката на използвано столче за кола за Вашето дете, уверете се, че столчето за кола:

  • Предлага се с инструкции и етикет, показващ датата на производство и номера на модела
  • Не е използвано и от други собственици и Вие да сте третият ползвател
  • Не е на повече от 6 години
  • Няма видими повреди или липсващи части
  • Никога не е попадало в средна или тежка катастрофа
  • Ако не знаете историята на столчето за кола, НЕ ГО КУПУВАЙТЕ

2. Поставяне на столчето за кола на грешното място
Къде се слага столчето за кола?

Най-безопасното място за поставяне на столчето за кола за бебе е на задната седалка, далеч от AIRBAG системите на автомобила Ви. Ако детският стол за кола е поставен на предната седалка и въздушната възглавница се отвори, тя може да удари облегалката на обърнато назад столче за кола – точно там, където е главата на детето – и да причини сериозно или фатално нараняване. Въздушна възглавница може също да удари и да навреди на дете, возещо се в столче за кола, обърнато напред.

  • Превозни средства, които имат само един ред седалки, като някои пикапи, трябва да се използват само ако въздушната възглавница може да се изключи с ключ.
  • Ако поставяте само една седалка за кола на задната седалка, монтирайте я в центъра на седалката — ако е възможно да пасне добре. Поставянето на столчето за кола в центъра минимизира риска от нараняване по време на катастрофа.

3. Неправилно монтиране на столчето за кола или закопчаване на детето ви

  • Преди да инсталирате столче за кола, прочетете инструкциите на производителя и раздела за столчетата за кола в ръководството на автомобила. Уверете се, че седалката е здраво закрепена – позволявайки не повече от 1 инч (2,5 сантиметра) движение от една страна на друга или отпред назад, когато е хваната отдолу близо до точките за закрепване – и обърната в правилната посока.
  • Ако използвате седалка само за бебета или трансформируема седалка в обърната назад позиция, имайте предвид следните съвети:
       - Използвайте слотовете за колани, описани в ръководството за употреба на столчето за кола, обикновено тези на или под раменете на детето. Поставете ремъците на коланите върху раменете на детето си.
       - Закопчайте ремъците на коланите и щипката за гърдите, като осигурите плътно прилягане. Щипката за гърдите трябва да е равномерна с подмишниците на вашето дете. Уверете се, че презрамките и щипката лежат плътно до гърдите на вашето дете и над бедрата му без хлабина. Ако е необходимо, поставете плътно навити малки одеяла до бебето си, за да осигурите опора за главата и шията. Ако производителят на столчето за кола позволява, поставете навита кърпа между каишката за чатала и вашето бебе, за да създадете по-сигурно прилягане.

4. Накланяне на детето Ви под неправилен ъгъл

  • В позиция обърната назад, наклонете столчето за кола според инструкциите на производителя, така че главата на детето ви да не се накланя напред. Бебетата трябва да се возят полулегнали, за да поддържат дихателните си пътища отворени. Много седалки включват индикатори за ъгъл или регулатори, които да ви насочват. Имайте предвид, че докато детето ви расте, може да се наложи да регулирате ъгъла. Проверете инструкциите на производителя за подробности.

5. Преминаване към столче за кола, обърнато напред, твърде рано.

Удръжте на желанието си да поставите столчето за кола на детето си в позиция, обърната напред, само за да можете да го виждате в огледалото за обратно виждане. Карането с лице назад вече се препоръчва възможно най-дълго, а дори в някои държави е задължително, докато детето достигне най-високото тегло или височина, разрешени от производителя на столчето за кола. Можете да си закупите трансформиращ стол за кола, който може да се използва обърнат назад и по-късно обърнат напред. Oбикновено тези детски столчета са по-широк теглови диапазон за тегло и височина, отколкото столчетата за новородено.

6. Не сваляте връхните дрехи на детето си

Обемните връхни дрехи и бебешките одеялца могат да попречат на коланите да закрепят плътно Вашето дете. Първо закопчайте коланите и след това поставете якенцето или одеялцето, за предпазите от студа Вашият мъник.

7. Преместване на бустер твърде рано

По-големите деца се нуждаят от детски седалки, за да се напаснат до височината на предпазния колан за възрастни правилно. Можете да трансформирате Вашето (ако е с такава възможност) или да си закупите детска седалка за кола (обикновено за след 22 кг), когато детето Ви достигне най-високото тегло или височина, разрешени от производителя на старото Ви столче за кола.

При нас в KIDOS.bg можете да разчитате за покупката на качествено, надеждно, удобно и красиво столче за кола, както и на правилните съвети за експлоатация във времето.