Кога започват да се смеят бебетата?

За голяма част от родителите едно от най-важните неща е да разберат, кога мъника се усмихва и кога започва да се смее. Стане ли въпрос за усмивки, децата започват от изключително ранна възраст да го правят и най-вероятно още в утробата са се усмихвали. Това по-скоро не е усмивка в отговор на нещо конкретно,а е рефлексна усмивка. Всички ние обичаме, когато бебето се усмихва или кикоти.

Нека разгледаме кога бебетата се усмихват наистина

Тази т.нар. „рефлексна“ усмивка, ще започне постепенно да изчезва около 2-месечна възраст, което също е признак на това, че бебето ви ще получи първата си искрена усмивка или в отговор на нещо конкретно. Първите такива усмивки може да се получат от 1,5месеца до 3месеца.

Възможно е да направите разлика между рефлексната усмивка и истинската, тъй като рефлексната усмивка не трае дълго и се получават на случаен принцип, докато истинската е в отговор на нещо. Най-лесно ще разпознаете, че усмивката е истинска чрез емоцията в личицето на мъника.

На около 5 месеца ще откриете, че вашето дете може да се смее с пълна сила.

Предимства на усмивката

Вашето засмяно детенце, дава добър знак, че се развива, защото това показва подобрение в способността да разпознаят различни стимули. Изчезването на т.нар. рефлексна усмивка, показва че мозъка и нервната система на бебето ви, се развива достатъчно добре. По-този начин те контролират този рефлекс и така те стават все по-осъзнати.