Кога бебетата започват да прохождат

Ако малкото ви е обхождало или обикаляло е възможно да се чудите кога ще направи първите си стъпки. Тук експертите развиват етапите на ходене и обясняват кога повечето бебета започват да се движат на два крака.

Първата година от живота на детето е изпълнена с основни етапи от неговото развитие, но най-очакваното от тях, може да е ходене.

Етапи на ходенето    

Преди да започнат да ходят напълно самостоятелно, бебета първо трябва да овладеят други основни етапи на развитието.

  • Седене: На около 6 месеца вашето бебе започва да решава пъзела как да използва мускулите в багажника си, за да стои изправено.
  • Опит за изправяне на стойката: Времето за това варира. Много деца се опитват да се изправят на около 10месечна възраст. Около 70% от телесната ни маса е от бедрата нагоре, така че краченцата се нуждаят от много сила, за да се повдигне торса.
  • Пълзене: Отново възрастта варира за пълзене, но когато бебето ви го прави, то ще започне да обикаля стаята, използвайки всичко наоколо.
  • Ходене: Последното парче от пъзела за ходене е да се научи, как да се повдига с единия крак, докато балансира с другия!
Кога бебетата обикновено започват да ходят?

Всяко бебе достига пешеходния етап в различно време. Въпреки това, вашето бебе вероятно ще направи първите си стъпки между 9 и 15 месеца. В началото на финалната фаза от прохождането, докато се научи да пази баланс, вероятно вашето дете ще ходи като „Франкенщайн“, докато свикне със сухоземните си крака. Широката стойка и протегнатите ръце са характеристики на всички нови прохождащи. За да застане, бебето ви трябва да свива много мускули, но за да ходи в крайна сметка трябва да отпусне малко ханша и коленете си.

След като започнат да ходят бебетата, всяка следваща стъпка ще има повече сила от предходната, тъй като новородените н огъват коленете си или не използват движение на петата, но и двете поемат част от удара. Те не са измислили как да прекъснат инерционния си импулс, като първо спрат с единия крак и после приведат и задния крак. Начинът им на спиране е по-скоро стъпка, стъпка, падане.

Защо бебетата прохождат в различно време?

Независимо дали вашето дете прохожда рано или късно, показва по-малко за бъдещия си атлетизъм. Някои деца искат да станат и да тръгнат, веднага щом открият, че това е вариант. Други не искат да започнат да ходят, докато не са сигурни, че могат да го направят сравнително добре. Тези деца може да се окажат по-предпазливи и съзерцателни.

Освен личността, има дтуги фактори, които влияят на бебетата, затова кога ще проходят.

  • Размер: По-големите бебета често ходят по-късно, защото се нуждаят от повече сила, за да се изправят по-добре, отколкото по-малкото бебе.
  • Поредност на раждане: Бебето с по-голям брат или сестра, може да бъде мотивирано да проходи по-рано, защото иска да се държи и да имитира голямото си братче или сестриче.
Кога бебетата се нуждаят от обувки?

Бебетата се научават да ходят по-лесно, ако не носят обувки, защото босите крака позволяват директен контакт с пода. Когато ходите на излети, разбира се, вашето бебе има нужда от обувки. Потърсете чифт с гъвкава подметка – трябва да можете да сгънете обувката наполовина.