Ако ви предстои за първи път да станете родител е много вероятно да започнете с приготовленията за купуване на всичко необходимо, за да приветствате детето си в този свят.

Предполага се, че ще отделите много повече време да прегледате и прецените какви продукти биха били необходими за вашето бебе, за да може то да е щастливо, здраво и най-вече в безопасност. Процеса е такъв, защото новородените са много уязвими, докато тяхната имуна система и телце все още са в процес на развитие.

Поради тази причина, продуктите, които вашето дете ще си играе и ползва, трябва да бъдат внимателно изследвани, безопасни, подбрани и проектирани с най-високо качество за възрастта на вашето бебе.

Част от най-необходимите продукти, които ще се наложи да купувате за вашето детенце, включва количка, столче за кола и креватче. Преди закупуването на тези жизнено важни и необходими изделия, трябва да се уверите дали те са проектирани така, че те да бъдат трайни и безопасни.

Безопасни пътувания

Без значение от възрастта на вашето дете, вие ще имате желание да им покажете заобикалаящия ги свят. Една детска количка би ви помогнала да излезете за разходка в парка, въпреки че, ако пожелаете да проучите по-далечни места, тогава ще ви е необходимо детско столче за автомобила.

Дори да излизате рядко с колата, за посещенията при баба, ще имате нужда от детско столче за колата. Да държите мъника в скута си или по друг начин с колана за седалката на колата е изключително опасно и строго забранено от закона.

При покупка на столче, не е необходимо да се насочвате към най-скъпия модел, трябва да обърнете внимание на някои функции за безопасност. Подготвили сме накои стъпки, които да следвате за да осигурите безопасност за вашето дете.

Следвайте стъпките

Колкото и да е досадно да четете инструкции е необходимо да се отдели нужното време, за да бъдете максимално подготвени в непредвидени ситуации.

Поставянето на детското столче в колата изглежда на пръв поглед, елементарно, въпреки че трябва да обърнете внимание на няколко детайла, за да сте 100% сигурни, че пътуването ви, ще мине без непредвидени инциденти. Столчето трябва да е плътно закрепено и не трябва да се накланя на повече от 2,5см от точките за закрепване.

Ако сте се насочили към седалка за коли, която се преобразува за бебета или малки деца, тя трябва да бъде разположена правилно, според възрастта на детето. От съображения за сигурност, до две-годишна възраст, силно се препоръчва столчето да е разположено в задно положение.

За детенце под шест месеца, столчето винаги трябва да се позиционира в полуоблегнато положение. По този начин се дава сигурност за техните главички и така се поддържат отворени дихателните им пътища.

За много родители се чувства по-безопасно да поставят детското столче за кола на пътническа седалка, така че да могат да следят детето си и да общуват повече с тях. Това не е най-добрият вариант, тъй като тук са инсталирани въздушните възглавници. Най-безопасното място за поставяне на детското столче е на задната седалка в средата, където мъниците са в безопасност от потенциално въздействие от двете страни на автомобила.

Сложете коланите

Най-важните компоненти, които държат вашето дете безопасно затегнато са: сбруята и катарамата. Преди да решите кой модел от столчетата да закупите, първо се уверете, че катарамата и каишките са в отлично състояние, без белези от износване и повредени.

Лесен и чудесен начин да проверите дали сте закопчали детето си безопасно е с т.нар. „щипка тест“. Поставете бебето в столчето и го завържете и след това проверете дали можете да прищипате сбруята и да я съберете там, където се опира на ключицата. Ако успеете, означава че каишката е твърде хлабава.

Регулярна проверка

Редовно проверявайте детското столче за кола, за да можете без особено усилие да почистите основата, плата и катарамата. Покупката на правилния стол за вашата кола е само част от работата по безопасност на вашето детенце – от вас зависи, да го поддържате за оптимална безопасност!