Кога се показват първите зъбки на бебетата

Времето за излизане на първия зъб на вашето бебе може да варира доста. Когато бебето ви стане суетно, често се лигави и иска да дъвче някакви неща, вероятно вашето малко дете му се показват първите зъбки. Докато тези поведения могат да бъдат признаци и симптоми на появяване на първите зъбки, те много чест могат да се проявят без зъбче на около три до четири месеца.

По принцип на около 3-4месечна възраст, бебетата се лигавят и дъвчат нещата, които слагат в устата си. Не е задължително да са тръгнали зъбчетата.

Първият зъб на бебето

Средната възраст за първия бебешки зъб е около шест месечна възраст, въпреки че някои бебета не получават първото си зъбче тогава, докато не са навършили 14 или 15 месечна възраст. Други дечица, могат да започнат да им се появяват и да получат ранен бебешки зъб на около 3 месечна възраст.

Някои бебета могат дори да се родят със зъб, наречен още родилен зъб. Тези зъби често трябва да бъдат премахнати, защото могат да пречат на храненето и развитието на здрави зъби и венци.

Когато зъбите са готови да се появят, най-напред се показват долните средни два зъба (централни резци), последвани от горните средни два зъба. Някои бебета обаче не следват този типичен ред или модел и зъбите им могат се покажат произволно. Времето на развитие на зъбите е спрямо семейството. Ако в семейството ви, вие или вашите родители са имали ранно или късно появяване на зъбите е много вероятно вашето бебе да следва този модел.

След долните и горни два средни зъба, следват страничните резци-кучешките зъби, а след това и вторите кътници. В крайна сметка вашето бебе ще получи всичките 20 бебешки зъба (наричани още първични зъби) по времето, когато е на около две до три години.

След това можете да очаквате детето ви да започне да губи първия си бебешки зъб, когато е на около шест години. Те бързо ще започнат да получават първите си 32 постоянни зъбчета, приблизително по едно и също време, въпреки че последният от постоянните зъби (зъбите на мъдростта) може да не се появят до гимназиалните години.