Одеяла за нуждите на бебето

Бебето е мъничко и все още не може да се движи само, нито да даде насока как да бъде облечено или с какво да бъде завито. Отговорността за това, пада върху вас. Първите месеци от живота на бебето, биват прекарани през по-голямата част от времето в сън. Одеялата от които има нужда за това основно действие, са:

• Одеяло за изписване;
• Одеяло за креватчето;
• Одеяло за количката.

Какво ще бъде одеялото за всеки от изброените, зависи до голяма степен в периода на раждането.

Подходящо одеяло за през зимата

Много е важно в детската стая, температурата на въздуха да е постоянна, дори на вън да е студено. От изключителна важност е, стаята да не е твърде топла. Температурата, която се препоръчва е в диапазон между 20 и 22 градуса. Ако успявате да поддържате температурата в показания диапазон, бебенцето няма проблем да е облечено с памучено боди плюс горнище от по-плътна материя (плътен памук, полар, плюш) и може да бъде допълнително завито с пухкава завивка. От друга страна одеялото е възможно да бъде и памучно с пълнеж (бамбук, полестерни влакна и пух). Друг често срещан и добър избор са чувалчетата с цип. По този начин е гарантирано, че бебето е обгърнато от всяка страна и поддържа постоянна телесна температура.

Подходящо за през пролетта и лятото

Ако детенцето се е появило през топлите месеци на годината, може да предпочетете леки покривала от полар или капитониран памук. За най-топлите дни е напълно достатъчно тънка завивка от един слой.

Подходящо одеяло за изписването

Напълно оборудваните и готови комплекти за изписване, често ви подсказват в избора. Одеялата, с които са оборудвани, обикновенно са от мека материя и с пълнеж (пухени, бамбукови или полестерни). Най-горния слой на завивката може да е плюшена или памучна. Някои от комплектите са с цип или копчета, за да може лесно да закопчаете детето. Друго предимство, е че те са в много малки размери и ги прави универсални за всякаква употреба. Възможно е докато сте навън за разходка да ги ползвате или когато сте на път.

Съветите на kidos.bg и какво да се наблюдава при покупка на одеяло

• Плетените одеяла е възможно да крият риск от отделяне на влакна и от тяхното поглъщане;

• С пълнеж от синтетични влакна са най-лесни за поддръжка, защото изпирането не е трудно и изсъхва изключително бързо;

• Вълнените одеяла, не се препоръчват при новородени, тъй като са доста топли и тежки. Препоръчва се като детето порастне малко;

• Желателно да имате повече от едно одеяло, за да се избегне риска от прегряване на детето. Едно тънко одеяло и едно плътно, за да можете да добавяте или премахвате при нужда;

• Друга лесна материя за употреба е поларът, защото лесно се изпира и е от материя, която диша.